6 manieren om een verbouwing naar gasloos te betalen

18 april 2018 19:16

De ‘gebouwgebonden financiering’ is in de maak

Met het akkoord van Parijs is het begin van het einde voor het gebruik van kolen en aardgas in gang gezet. En inmiddels heeft de overheid besloten om de gaswinning in Groningen te stoppen. Hoelang de transitie naar duurzame energie precies gaat duren, dat weet niemand. Dat het gaat gebeuren, is wel zeker.

De snelheid van de transitie naar duurzame energie is sterk afhankelijk van maatregelen die de overheid gaat nemen. De alternatieven voor gas zijn namelijk nog steeds duurder. Het zal natuurlijk niet de bedoeling van de overheid zijn om bewoners op te zadelen met hoge kosten.

Als u koploper wilt zijn bij het verduurzamen van uw huis, dan zijn er een aantal mogelijkheden om de verbouwing te financieren. We zetten de mogelijkheden voor u op een rijtje.

Eigen geld

Het financieren met eigen geld is de meest makkelijke manier. Het levert u zelfs meer rendement op dan op een spaarrekening. Wij rekenen het u voor: Een besparing van €200 per maand op uw huidige energierekening is al gauw een besparing van €2.400 per jaar. Bij een investering van €80.000 is het directe rendement 3%. En dan hebben we het nog niet eens over de waardevermeerdering van uw huis, want uit onderzoek van Maastricht University en het Kadaster is gebleken dat een huis met energielabel A heeft ongeveer 15% meer waarde dan een woning met energielabel G.

Duurzaamheidslening

Steeds meer gemeenten geven hun inwoners de mogelijkheid om een duurzaamheidslening aan te gaan. De lening bedraagt minimaal €2.500,- en maximaal €25.000,-. Als u tot een bedrag van €7.500,- wilt lenen, heeft de Duurzaamheidslening een looptijd van 10 jaar.

Als u een hoger bedrag wilt lenen, is de looptijd 15 jaar. Welk bedrag u ook leent, u krijgt heel gunstige rente van SVn. Dit betekent dat u kunt lenen voor 1,6% per jaar (tarief april 2018) en deze rente is ook nog eens fiscaal aftrekbaar! U betaalt netto dus minder dan 1% rente (afhankelijk van de hoogte van uw inkomen).

Meer informatie over de duurzaamheidslening vindt u op de site van SVn.

De energiebespaarlening

De Energiebespaarlening is een aantrekkelijke mogelijkheid om energiebesparende investeringen in of aan uw eigen huis te kunnen financieren. Het lijkt op de Duurzaamheidslening, maar is net iets anders. U kunt minimaal €2.500,- en maximaal €25.000,- lenen. Uitzonderingen zijn het Zeer energiezuinige pakket (maximaal €40.000,-) en Nul op de Meter (maximaal €50.000,-), beide met een looptijd van 15 jaar. De huidige (april 2018) rente ligt tussen de 1,9% (7 jaar) en 2,7% (15 jaar). Meer informatie over de energiebespaarlening vindt u op de site van het Nationaal Energiebespaarfonds.

Subsidie

Veel gemeenten verstrekken subsidies als u uw woning energiezuiniger maakt. Als u bijvoorbeeld uw dak of gevel gaat isoleren verstrekt uw gemeente hiervoor subsidie. Of uw gemeente subsidie verstrekt kunt u zien op de site van EnergieSubsidiewijzer.

Banken

Steeds meer banken stimuleren het verduurzamen van bestaande particuliere woningen. Daarom bieden zij passende financieringen aan. Bijvoorbeeld Triodos Bank en Greenloans (100% dochter van ABNAMRO) en Rabobank.

Gebouwgebonden financiering

Op dit moment bestaat voor een woningeigenaar alleen de mogelijkheid om de renovatie te financieren met eigen geld of een financiering die persoonsgebonden is. Het woord ‘persoongebonden’ geeft aan dat de hypotheek aan een persoon gekoppeld is en niet aan de woning.

Het Regeerakkoord van Kabinet Rutte III bevat een interessante passage over ‘het uitwerken van vormen van gebouwgebonden financiering zodat besparingsopties aantrekkelijker worden’. Een lening voor verduurzaming moet gekoppeld kunnen gaan worden aan de woning zelf en dus niet aan de persoon. Daardoor worden langer lopende investeringen aantrekkelijker.

De uitwerking hiervan moet nog plaatsvinden. Zodra hierover meer duidelijkheid is zullen we er een artikel aan weiden.

Wilt u meer weten over het onderwerp ‘gasloos wonen:

  1. “Vanaf 2021 geen cv-ketel meer in huis”
  2. “In 2050 alle huizen van het gas af”
gebouwgebonden financiering

Recente berichten

Gebouwgebonden financiering
26 april 2018 09:16

Waarom gebouwgebonden financiering nog niet kan

Gebouwgebonden financiering is vanwege wetgeving nog niet mogelijk In het artikel ‘6 manieren om een verbouwing naar gasloos te betalen‘ is beschreven welke mogelijkheden er zijn om een verbouwing naar energieneutrale woning te betalen. De laatst beschreven mogelijkheid is de gebouwgebonden financiering. Eigenaren doen namelijk niet snel grote investeringen in energiebesparende maatregelen, omdat de terugverdientijd vaak langer […]

Lees verder
Aardgas in 1963
5 april 2018 13:19

Overschakeling op aardgas in 1963

Wie kan het begin van aardgas zich nog herinneren? Het einde van het gastijdperk is in 2017 aangekondigd. Maar pas 55 jaar geleden (in 1963) zijn we massaal overgegaan op het aardgas. Na de ontdekking van gas bij Slochteren (1959), begon de Gasunie in 1963 met het aanleggen van gasleidingen in Nederland. Kilometers gasleidingen worden […]

Lees verder
hr cv-ketel
28 maart 2018 14:17

“Vanaf 2021 geen cv-ketel meer in huis”

CV-ketel alleen nog als hybride toestel Huiseigenaren mogen vanaf 2021 hun cv-ketel alléén nog vervangen door cv-ketel in combinatie met een warmtepomp (zogenaamde hybride warmtepomp), een zonneboiler of een ander duurzaam alternatief. Dat staat in het manifest dat Uneto-VNI (branchevereniging installateurs), Energie Nederland, Greenpeace en een groot aantal andere organisaties hebben gepresenteerd. Gebouwgebonden financiering De […]

Lees verder