Overschakeling op aardgas in 1963

5 april 2018 13:19

Wie kan het begin van aardgas zich nog herinneren?

Het einde van het gastijdperk is in 2017 aangekondigd. Maar pas 55 jaar geleden (in 1963) zijn we massaal overgegaan op het aardgas. Na de ontdekking van gas bij Slochteren (1959), begon de Gasunie in 1963 met het aanleggen van gasleidingen in Nederland. Kilometers gasleidingen worden in noodtempo in de grond gelegd. In 10 jaar tijd was driekwart van Nederland aangesloten op het aardgas. Kolen, stadsgas en petroleum maakten plaats voor de centrale verwarming en het gasfornuis die we nu kennen.

Op deze film uit het archief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid zien we burgemeester J.J.G. Boot van Hilversum de fakkel aansteken, waarmee de overgang van de aansluiting op stadsgas naar aardgas symbolisch wordt gemarkeerd.

Wie gaat het betalen?

De alternatieven voor gas zijn nog steeds duurder. Het zal natuurlijk niet de bedoeling zijn dat bewoners opgezadeld worden met hoge kosten. Toen we de overstap naar aardgas maakten in de jaren zestig was dit ook niet het geval. Net als toen, moeten we nu ook kijken naar slimme oplossingen.

Denk hierbij aan investeringen die terugverdient kunnen worden met de energiebesparing. Gemeenten zijn nu al druk met plannen maken om wijken van het gas te halen. Indien er nog geen plannen zijn in uw gemeente, is de overstap naar aardgasvrij wonen mogelijk. De kosten die ermee gemoeid zijn, kunt u namelijk zien als een investering die over langere tijd via een lagere energierekening wordt terugverdiend.

Volledig stoppen met gas zal een zeer lang proces worden. Of 2050 realistisch is, zal moeten blijken. Maar hoelang het precies gaat duren, dat weet niemand. Dat het gaat gebeuren, is wel zeker. Met het akkoord van Parijs is namelijk het begin van het einde voor het gebruik van kolen en aardgas in gang gezet.

Meer over dit onderwerp:

  1. “Vanaf 2021 geen cv-ketel meer in huis”
  2. “In 2050 alle huizen van het gas af”
Aardgas in 1963

Recente berichten

Gebouwgebonden financiering
26 april 2018 09:16

Waarom gebouwgebonden financiering nog niet kan

Gebouwgebonden financiering is vanwege wetgeving nog niet mogelijk In het artikel ‘6 manieren om een verbouwing naar gasloos te betalen‘ is beschreven welke mogelijkheden er zijn om een verbouwing naar energieneutrale woning te betalen. De laatst beschreven mogelijkheid is de gebouwgebonden financiering. Eigenaren doen namelijk niet snel grote investeringen in energiebesparende maatregelen, omdat de terugverdientijd vaak langer […]

Lees verder
gebouwgebonden financiering
18 april 2018 19:16

6 manieren om een verbouwing naar gasloos te betalen

De ‘gebouwgebonden financiering’ is in de maak Met het akkoord van Parijs is het begin van het einde voor het gebruik van kolen en aardgas in gang gezet. En inmiddels heeft de overheid besloten om de gaswinning in Groningen te stoppen. Hoelang de transitie naar duurzame energie precies gaat duren, dat weet niemand. Dat het […]

Lees verder
hr cv-ketel
28 maart 2018 14:17

“Vanaf 2021 geen cv-ketel meer in huis”

CV-ketel alleen nog als hybride toestel Huiseigenaren mogen vanaf 2021 hun cv-ketel alléén nog vervangen door cv-ketel in combinatie met een warmtepomp (zogenaamde hybride warmtepomp), een zonneboiler of een ander duurzaam alternatief. Dat staat in het manifest dat Uneto-VNI (branchevereniging installateurs), Energie Nederland, Greenpeace en een groot aantal andere organisaties hebben gepresenteerd. Gebouwgebonden financiering De […]

Lees verder